Jutut tagilla Junior MasterChef -reseptit

Junior MasterChef Suomi

Junior MasterChef Suomi

Lasten jännittävä kokkikilpailu Junior MasterChef Suomi on täällä taas! Kutkuttavan viihdyttävää realityä sekä vedet kielelle herauttavaa kokkausta nerokkaasti yhdistelevässä ohjelmassa nähdään uudistunut huippukokkien tuomaristo, johon kuuluvat Tomi Björck, Sara La Fountain sekä Henri Alén. Kotimainen ruokareality.

Näin teet finaalijälkiruoan - katso ohje täältä

Mansikka-apaja

Vaniljahyytelö:

0,625kg kermaa

0,2kg maitoa

0,115kg sokeria

1-2kpl vaniljatanko

2 ¾kpl Liivate

Kiehauta Kerma, maito, sokeri ja halkaistut vaniljatangot. Lisää joukkoon kylmässä vedessä liotetut liivatteet. Anna jäähtyä. Siivilöi seos ja kaada se annosvuokiin  ja laita jääkaappiin.

Mansikkahillo:

Liemi:

0,3kg Mansikoita

0,06kg sokeria

Poista mansikoista hattu, viipaloi ja mausta ne sokerilla. Laita mansikat mehustumaan vesihauteeseen n.10 minuutiksi. Siivilöi ja ota mehu talteen.

0,1kg  Mansikkamehua

0,0012kg agar agaria

Sekoita agar agar kylmään mansikkamehuun sauvasekoittimella. Kiehauta ja jäähdytä nopeasti laakealla astialla. Kun seos on jäähtynyt aja se tehosekoittimessa  tasaiseksi hilloksi.

Tips! Jos hilloon jää paljon ilmakuplia saa ne pois Vakuumikonetta apuna käyttäen. Myös Grammavaaka on hyödyllinen agaria punnitessa.

 

Rypälegranita:

 

0,5kg kivettömiä viinirypäleitä

0,1kg pinaattia

 

Pese pinaatti ja rypäleet, aja mehulingonläpi ja jäädytä laakeassa vuossa.

Kristallisoitu minttu:

valkuainen

sirosokeria

minttua

Sipaise valkuaista mintunlehtiin ja pirskottele niiden päälle sirosokeria niin että se näyttää huurteiselta. Aseta lehdet silikonimatolle ja kuivata niitä125C uunissa niin, että ne kuivuvat.  Tarvitset noin kolme lehteä annokseen.

Kokoaminen:

Kumoa kermahyytelö syvänlautasen pohjalle ja raavi sen päälle rypälegranitaa niin, että se peittää vanukkaan. Tämä kuvaa annoksen ruohotuppoa, jolta mansikka apaja löytyy. Pursottele mansikkahilloa annokseen sinne tänne.

Nyt koristele annos loppuun käyttäen mielikuvitustasi. Käytä mintunlehtiä tuoreita ja kristallisoituja, tuoreita mansikoita, pakastekuivattuja mansikoita ja kultaa.

 

 

 

Junnujen ihanat keitot ja pasta-annokset - katso ohjeet

Erika: Valkosipuli, timjami-tomaattikeitto

Tomaattia, sipulia, valkosipulia, leipää, timjamia, juustoa, suolaa, pippuria, sokeria ja limeä.

Kalttaa tomaatit ja murskaa ne. Kuullota sipulit ja valkosipulit, soseuta. Kiehauta, tee krutongit ja raasta juusto.

Erikan pasta-annos:

Kahden värin pastaa kirsikkatomaatti-herkkusieni-pekonikastikkeella ja italialainen salaatti

Pasta:

4 dl durumvehnäjauhoja

Suolaa

2 munaa

öljyä

pinjansiemeniä

basilikaa

1/2 valkosipulin kynsi

rucolaa

 

Sekoita jauhot, muna ja suola. Vaivaa sitkeäksi ja jaa taikina kahteen osaan. Tee morttelissa pesto yhdistämällä öljy, basilika, valkosipuli, rucola ja pinjansiemeniä. Hiero tahnaksi ja vaivaa se toiseen pastataikinapalloon. Kääri pesto ja normaalipasta kelmuun ja anna levätä 30 min. Tee pastakoneella pastasta (kummastakin) ohut levy ja leikkaa minkä muotoisiksi haluat. Anna hetki ”kuivua”. Keitä kiehuvassa, suolatussa vedessä kypsäksi, noin 3 min.

 

Kastike:

1-1,5 dl kirsikkatomaatteja

80 g (n. puoli pakettia) pekonia, silputtuna

100 g sieniä, viipaloituna

öljyä

valkosipulia

timjamia

parmesanjuustoa

pinjansiemeniä

 

Paista pekoni ja sienet pannulla. Nosta hetkeksi sivuun. Muussaa tomaatit sauvasekoittimella, mutta jätä muutama tomaatti sivuun ja puolita ne. Laita paistinpannulle öljyä ja freesaa valkosipuli ja timjami. Lisää pekoni ja sienet ja sitten tomaattisose. Kuumenna ja mausta. Koristele pinjansiemenillä ja parmesanilla. Tarjoa pastan kanssa.

 

Salaatti:

rucola

mozzarella

tomaattia

pippuria

öljyä

 

Asettele rucola, tomaattisiivut ja mozzarellasiivut lautaselle. Viimeistele öljyllä ja pippurilla.

 

Viivi : kolme kylmää keittoa sekä kana mascarpone lime pastaa pinjan siemenillä ja parsan nupuilla

(2:lle)

 

Pasta:

200g spagettia

2 kanan rintafileetä

200 g mascarpone juustoa

puolikkaan limen mehu

oliivi öljyä

1dl pinjansiemeniä

10 parsan nuput (5 nuppua per annos, keittoreseptistä)

suolaa

mustapippuria

limepippuria

 

Leikkaa kanafileet suupaloiksi. Keitä parsan nuput kiehuvassa vedessä n. 2min. ja nosta reikakauhalla jääveteen jäähtymään.

 

Mittaa kattilaan 2 litraa vettä. Kun vesi kiehuu mittaa kattilaan 14 grammaa suolaa (noin 2tl) ja lisää spaghetti. Keitä 5 minuuttia ja valuta.

 

Valmista sillä välin kastike. Kuumenna öljy pannussa ja paista viipaloidut kanat kysoiksi. Lisää kanojen joukkoon mascarpone ja lime mehu anna olla niin kauan, että mascarpone sulaa. Laita sekaan limepippuria, mustapippuria ja suolaa. Kun kastike ja kanat on ollut hetken pannussa lisää sekaan puoli raa’at pastat, sekoita ja anna kypsentyä kastikkeessa vielä 3 minuuttia. Kun pasta on al dente,  annostele ruoka lautaselle ja koristele paahdetuilla pinjansiemenillä ja keitetyillä parsan nupuilla.

 

Kylmä punajuuri-fetakeitto

(2:lle)

 

4 punajuurta

½ dl punajuurien keittolientä

1dl jääpaloja

¾ - 1 dl fetaa

suolaa, pippuria.

 

Kaada kattilaan puolilleen kylmää vettä ja laita kiehumaan punajuurien kanssa. Kun punajuuret ovat kypsiä leikkaa kannat pois ja laita blenderiin muitten ainesten kanssa. Kun keitto on sileää, kaada se joko pieniin juomalaseihin tai snapsilaseihin.

 

Kylmä kukkakaali-gorgonzolakeitto:

(2:lle)

 

puolikas pieni kukkakaali

½ dl gorgonzolajuustoa

1dl jääpaloja

tilkka kermaa

suolaa, pippuria.

Keitä kukkakaali kypsäksi ja soseuta se blenderissä muiden aineiden kanssa. Kun keitto on sileää, kaada se joko pieniin juomalaseihin tai snapsilaseihin.

 

Kylmä parsa-pinjansiemen keitto:

(2:lle)

ainekset:

10 parsaa,

¾ dl pinjansiemeniä

½ dl jääpaloja

½ dl kermaa

suolaa, pippuria

 

Keitä parsat kypsiksi (n. 2 min.), säästä nuput pastaan ja laita varret blenderiin muiden aineiden kanssa. Kun keitto on sileää, tarkista maku ja kaada se joko pieniin juomalaseihin tai snapsilaseihin.

 

 

 

Ihanat Farangin reseptit - katso ohjeet täältä ja herkuttele!

EPS 6 : FARANG

SOM TAM PAPAIJASALAATTIA

Salaatti:
1 vihreä keittopapaija
3 vihreää pitkää papua (snake bean)
5 punaista kirsikkatomaattia
½ dl maapähkinää
1 valkosipulinkynsi
1 punainen (bullet)chili tai linnunsilmächili
4 rkl papaijakastiketta
2 kevätsipulia

Salaatin kastike:
2 ½ dl tamarinditahnaa
100 g palmusokeria
3 rkl kalakastiketta
1 tl jauhettua chiliä
puolikkaan limetin mehu

Koristeeksi:
friteerattua salottisipulia
murskattua, paahdettua maapähkinää

Valmista ensin kastike. Lisää tamarinditahna, palmusokeri, chilijauhe ja kalakastike tehosekoittimeen sekä puolikkaan limen mehu. Jauha tasaiseksi, kiiltäväksi tahnaksi. Säilytä kastike kylmässä.

Kuori vihreä keittopapaija. Vedä hedelmälihasta pitkiä ohuita lastuja julienne-raudalla. Voit myös leikata papaijan ohuiksi lastuiksi perunankuorimaveitsellä ja suikaloida lastut ohuiksi suikaleiksi. Kuori papaijasuikaleet jääveteen ja anna rapeutua noin 15 minuuttia.

Murskaa isossa morttelissa kuorittu valkosipulinkynsi ja chili hienoksi. Pyörittele sekaan puolitetut kirsikkatomaatit. Sekoita joukkoon 4 rkl papaijakastiketta ja puolikkaan limen mehu, sekoita. Lisää mortteliin papaijasuikaleet. Leikkaa pavut noin neljän sentin pituisiksi paloiksi ja lisää niistä puolet mortteliin. Lisää joukkoon paahdetut maapähkinät, ohueksi leikatut kevätsipulin varret. Sekoita sormin.

 

RAPEAA POSSUA, PALMUSOKERIKARAMELLIA JA RIISIVIINIETIKKAA

 

500g possun niskaa

2l rypsiöljyä

 

LIHAN HAUDUTUSLIEMI:

1l vettä

1 valkosipulinkynsi

1pala inkivääriä

1 korianterinjuuri

2 valkopippuria

10cm pala cassian kuorta

4 tähtianista

1dl sokeria

2dl valkoviiniä

4dl kevyt soijakastiketta

½ dl Ketjap Manis –makeaa soijakastiketta

1dl osterikastiketta

 

POSSUKARAMELLI:

400g palmusokeria

4kpl tähtianista

10cm pala cassian kuorta

2 ½ dl lihanhaudutuslientä

1dl vettä

 

LISÄKSI:

2rkl paahdettua rapeaa valkosipulia

4rkl paahdettua rapeaa salottisipulia

2 punaista pitkää chilipaprikaa

3rkl valkoista riisiviinietikkaa

1dl korianterin lehtiä

 

Päivä 1:

Karamellipossun valmistus aloitetaan päivää ennen sen tarjoilua. Valmista possu: Kiehauta kaikki haudutusliemen aineet yhdessä kattilassa kunnolla, lisää kokonainen possun niska liemeen ja hauduta kattilassa tai uunivuoassa uunissa 160 asteessa 3-4 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha jäähtymään ja etsi astia, johon voit säilöä lihan ja laittaa sen kevyen painon alle yön yli. Siivilöi liemi, jäähdytä ja säilytä eri astiassa.

 

Päivä 2:

Aloita karamellin valmistuksella : Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa kattilaan tarvittava neste, lisää siihen anis ja cassia. Kiehauta ja laita sivuun. Mittaa kattilaan sokeria ja vesi ja aloita hiljalleen lämmittäen, jotta sokeri sulaa. Kuumenna, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Se on karamellisoitunut, kun se alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Lisää liemi karamellin joukkoon varoen ja kantta kilpeä käyttäen, karamelli kuplii alkuun voimakkaasti ja on erittäin kuumaa. Kiehauta seos, jolloin se muuttuu paksuksi karamelliksi. Paloittele possu arpakuution kokoisiksi paloiksi ja lämmitä öljy 170 asteeseen.

Friteeraa paloja öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita, nostele sitten pois ja valuta niistä ylimääräinen öljy. Yhdistä kulhossa possu, osa karamellista, viipaloidut chilirenkaat, korianteri ja molemmat rapeat sipulit. Annostele kulhoon ja tarjoile.

 

VIHREÄ MANGO SALAATTI , SUOLA & PIPPURI PEHMEÄKUORISTA TASKURAPUA (4:lle)

 

2 pehmeäkuorista taskurapua

kalakastiketta PAISTAMISEEN

tapiokajauhoa PAISTAMISEEN

 

0,5dl   nahm jim –kastiketta (resepti seuraa)

 

VIHREÄ MANGOSALAATTI:

2 kpl vihreää mangoa

2 cm pala inkivääriä, ohueksi julienneksi leikattuna

1 varsi sitruunaruohoa, ohueksi viipaloituna

2 vartta kevätsipulia, ohueksi julienneksi leikattuna

½ dl pomelon hedelmälihaa

½ dl paahdettua maapähkinää, murskattuna

2 kpl vihreää chiliä, ohuena juliennena

½ dl mintun lehtiä

½ dl thaibasilikan lehtiä

 

Puhdista taskuravut: raota ravut pehmeää kuorta ja poista ravun uusi kuori, keuhkot ja ”kasvot”. Leikkaa ravut kahteen osaan keskilinjaa pitkin.

 

Tee salaatti: kuori ja leikkaa mango tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Lisää se kulhoon salaatin muitten ainesten kanssa ja sekoita.

 

Lämmitä öljy isossa kattilassa 180 asteiseksi. Marinoi taskurapuja hetki kalakastikkeessa ja jauhota ne sitten tapiokajauholla.  Tiputa ravut öljyyn yksitellen niin, että jalat ovat irti toisistaan. Paista rapuja noin 2 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

 

Sekoita vihreää nahm jimiä salaatin joukkoon kunnes salaatti on kosteaa ja nosta salaatti lautasen keskelle keoksi. Lisää ravut lautaselle salaatin ympärille, ripottele päälle rapeaa sipulia ja lisää nahm jimiä sekä pähkinää  ja tarjoa.

 

NAHM JIM –KASTIKE:

4dl punaista chiliä, siemenet poistettu

3kpl valkosipulin kynsiä

6 korianterin juuria

7dl tuoretta limemehua

450g palmusokeria

5rkl thai kalakastiketta

1rkl merisuolaa

Murskaa kivimorttelissa chili ja valkosipulit, sekä korianterin juuret tahnaksi, lisää palmusokeri ja murskaa.

Lisää loput mausteet ja mehut sekä sekoita hyvin

HÄRKÄ SATAY

Maapähkinädressing, kookoskermaa ja pähkinää

400g marmorihärkää
2rkl ruokaöljyä
suolaa, pippuria

Satay –kastike:

2rkl maapähkinöitä
1dl kookoskermaa
2rkl tamarindia
2tippaa shirachaa
½ kpl sitruunaruohoa
1kpl valkosipulinkynsi
1rkl soijaa

Lisukkeet:
2rkl kookoskermaa
8kpl korianterin lehtiä
1kpl punainen chili

Leikkaa härkä 8:aan viipaleeseen ja asettele tikkuihin kaksi palaa per tikku. Mausta suolalla ja pippurilla ja öljyllä. Anna marinoitua hetki.

Valmista Satay –kastike. Laita pähkinät monitoimikoneeseen tai mortteliin. Lisää kookoskerma ja tamarind. Lisää lopuksi muut ainekset joukkoon. Jauha kunnes tasaista.

Grillaa härkä ja annostele Satay-kastike päälle, koristele korianterilla, viipaloidulla chilillä ja halutessasi kookoskermalla.

 

Teemun kalmaririsotto

Teemu: Kalmaririsotto, kukkakaalipyre, kalmarirenkaat ja persiljapesto

(2:lle)

 

Kukkakaalipyre:

½ kukkakaali

3 dl maitoa

3 dl kasvislientä

1 tl tryffeliöljyä

suolaa ja pippuria

 

Pesto:

80 g pinjansiemeniä

80 g parmesania, raastettuna

½ pnt persiljaa

½ dl oliiviöljyä

1 valkosipulin kynsi

raastettua sitruunankuorta ja tilkka sitruunan mehua

 

Risotto:

¼ kalmari, sulatettuna ja hienonnettuna

½ sipuli, hienonnettuna

1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna

1,5 dl risottoriisiä

oliiviöljyä

1 dl valkoviiniä

n. 5 dl kanalientä

mustapippuria

½ dl raastettua parmesania

 

Kalmarirenkaat:

¾ kalmaria, sulatettuna ja leikattuna renkaiksi

1 dl vehnäjauhoja

suolaa, mustapippuria

öljyä friteeraamiseen

 

Pilko ja keitä kukkakaali maidossa ja kasvisliemessä kypsäksi. Siivilöi, soseuta ja mausta tryffeliöljyllä.

Valmista pesto hienontamalla kaikki ainekset sitruunaa lukuun ottamatta morttelissa. Lisää lopuksi sitruunamehua ja sitruunankuori sekä tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Lämmitä kanaliemi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää kalmari ja sipulit, kuullota, kunnes ovat pehmenneet. Lisää riisi ja kuullota, kunnes riisi on pinnalta läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja laske lämpöä miedommalle. Anna viinin imeytyä koko ajan sekoittaen. Lisää pannulle kanalientä lusikallinen kerrallaan ja anna imeytyä hämmentäen koko ajan risottoa. Jatka nesteen lisäämistä vähitellen, kunnes koko liemi on käytetty tai risotto on kypsää al dente.

Kaada öljyä kattilaan, jotta saat n. 8cm syvän friteerausöljyn. Kuumenna öljy 180–asteiseksi. Mausta vehnäjauho pippurilla. Suolaa kalmarirenkaat ja pyörittele niitä vehnäjauhoissa ja friteeraa erissä rapeiksi, noin 1 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellenin sienikeitto ja ”All from the sink”-salaatti - katso ohjeet täältä

Ellen: Sienikeitto ja ”All from the sink”-salaatti

Sienikeitto:

200 g herkkusieniä

3 kypsää tomaattia

2 dl kasvislientä

100 g fetaa

oliiviöljyä

1 dl kermaa

pippuria, suolaa

 

All from the sink –salaatti:

0,5 dl saksanpähkinöitä

0,5 dl manteleita

pihan salaatteja

punamangoldia ja lehtipersijlaa

100 g fetaa, kuutioituna hienosti

oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, suolaa ja pippuria

Pilko herkkusienet ja ruskista öljytilkassa kuumassa kasarissa oikein hyvin. Lisää pilkotut tomaatit ja freesaa vielä hetken. Kaada kasariin kasvisliemi ja keitä 10 min. Lisää kerma ja soseuta. Mausta suolalla ja pippurilla ja murusta joukkoon feta.

Aja pähkinät muruksi kutterissa. Pilko ja sekoita salaatin ainekset keskenään, viimeistele pähkinä murulla ja mausta öljyllä, etikalla, suolalla ja pippurilla.