Arman Pohjantähden alla

Arman Pohjantähden alla

Uudella Arman Pohjantähden alla kaudella palkittu Arman Alizad tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa kymmenen eri ammatin ja arjen sankareiden kautta. Hän muun muassa avustaa kätilöä Kätilöopiston sairaalassa, on karjakkona iisalmelaisella maatilalla, työskentelee päiväkodissa Valkeakoskella, tarkistaa Helsingin viemäreitä viemärisukeltajan kanssa ja harjoittelee lihanleikkausta kirkkonummelaisessa riistanleikkaamossa. #pohjantähdenalla

14 uutta julkaisua

Täysi pakokauhu iskee Armaniin viemärissä: "Kaikki ahdistaa! Haluun he*****iin täältä!

Arman Pohjantähden alla -ohjelman tiistain jaksossa Arman pääsee tutustumaan viemärisukeltajan haastavaan työhön.

Raskaassa työssä on myös vaaralliset puolensa, ja niistä Arman saa esimakua heti ensimmäisenä päivänä, kun hänelle selviää, että radiopuhelimet eivät kuulu maan alla.

– Kun me hävitään sinne tunneliin, me ollaan ihan omillamme. Jos molemmille sattuu jotain, niin kyllä se on siinä vaiheessa melkeen Monoselle soitto, Janne sanoo tyynesti.

– Monoselle? Voi v**tu, Arman pudistelee päätään.

Viemäriin päästyään Arman tuskastuu pahasta hajusta, eikä hän pysty hengittämään. Tilanne kuitenkin vain pahenee seuraavana päivänä, kun Arman ja Janne lähtevät mönkijöillä liikenteeseen. Heidän tielleen osuu liejuisia kohtia ja vaarana on, että mönkijät jäävät niihin kiinni..

– Mä haluan pois täältä! Niin nopeasti vaan kuin päästään, niin mä haluan veke! Arman sanoo kuultuaan tilanteesta.

Mittarit alkavat piipata merkiksi siitä, että rikkipitoisuus viemärissä on noussut. Rikkivety on myrkyllistä alhaisissakin pitoisuuksissa, joten Armanilla ja Jannella on kiire pois viemäristä. Ensin heidän on kuitenkin saatava jumiutuneet mönkijät liikkeelle.

– Nyt alkaa olla sellainen olo, et tää niin kun...et henkiset paineet kasvaa tässä ja tä tilanne on tosi ahdistava, ni alkaa tulla sellainen olo, että kaikki kiristää ja ahdistaa. Tulee pakokauhufiilis ja mä haluan vaan helvettiin täältä ja tosi nopeasti! Arman tuskailee.

Arman Pohjantähden alla Nelosella ja Ruudussa tiistaisin kello 22.

Tiesitkö, mikä on palomiehen käytetyin työväline? Arman Alizad: ”Eipä olisi heti arvannut!”

Arman Alizad tutustuu Arman Pohjantäden alla -kauden päätösjakossa palomiehen ammattiin.

Jakson päähenkilö, 28-vuotias Jussi Sintonen esittelee Armanille paloautoa.

”Ei vitsi, miten siisti paikka! Täällä on hirveästi kaikkea!” Arman hihkuu ohjaamossa.

Auton sivusta löytyvät palomiehen päivittäin käyttämät tarvikkeet, kuten sammutusletkut ja työkalut.

”Tästä kaapista löytyy palomiehen yleisin työkalu. Annan vinkin, että näet sen kalusteen kunnosta, että se ei ole ihan uudenkarhea”, Sintonen sanoo.

”Veikkaan, että tämä sorkkarauta voisi olla ainakin paljon käytetty. Tuo kirveskin näyttää aika kuluneelta, ehkä nämä pihdit…” Arman miettii.

Vastaus yllättää Armanin täysin.

”Eipä olisi heti arvannut, että se on tämä!” Arman ihmettelee, kun Jussi vetäisee autosta elämää nähneen harjan.

Arman Pohjantähden alla Nelosella ja Ruudussa tiistaina kello 22. Seuraa ohjelmaa Facebookissa: @armanpohjantahdenalla ja twiittaa: #pohjantähdenalla.

Jussi, 28, pääsi unelmiensa ammattiin – palomiehen ura alkoi dramaattisesti: ”Kolmella keikalla ihminen kuoli käsiin”

Arman Alizad tutustuu Arman Pohjantähden alla -kauden viimeisessä jaksossa palomiehen ammattiin. Hyvinkään paloasemalla työskentelevä 28-vuotias Jussi Sintonen kertoo, että kiinnostus pelastusalaa kohtaan heräsi jo 16-vuotiaana.

”Rupesin miettimään, pitäisikö alkaa palomieheksi, kun harrastin VPK-toimintaa. Silloin huomasin, että toi voisi olla mun juttu, sitten lähdin hakemaan pelastusopistoon ja pääsin armeijan jälkeen sisälle”, Sintonen kertoo.

Palomiehen uran ensimmäiset tehtävät ovat jääneet vahvasti mieleen.

”Mentiin elvytyksen. Oli sellainen nuorehko mies, päästiin nopeasti siihen kohteeseen ja saatiin elvytystoimet ja sydän käyntiin. Siitä tuli tosi hieno mieli, koska olin ihan uran alussa. Se oli ensimmäinen keikka, siinä tuli onnistuminen, mutta sitten seuraavat kolme keikkaa… Ihminen kuoli käsiin”, Sintonen kertoo.

”Syytätkö itseäsi siitä?” Arman kysyy.

”En syytä. Mähän pelastaisin kaikki, jos osaisin”, Sintonen toteaa.

Palomiesten työvuoro kestää yleensä 24 tuntia. Pelastusasemalla syödään, urheillaan ja levätään. Hälytys voi tulla keskellä yötä, ja silloinkin on toimittava nopeasti.

”On tämä varmaan hektisin duuni, missä olen ikinä ollut. Vaikka pääsee lepäämään, on silti 24 tunnin päivystyksessä. Saman tien kun tuo ääni kuuluu, niin se on minuutti ja tämä auto lähtee”, Arman miettii paloauton vieressä.

”Joku ääni kuuluu, sitten vain toimit. Olet vaiston varassa sen 60 sekunnin ajan, jos tämä tapahtuu keskellä yötä tai oikeastaan koska tahansa. Sitten mennään”, Arman sanoo.

Arman Pohjantähden alla Nelosella ja Ruudussa tiistaina kello 22. Seuraa ohjelmaa Facebookissa: @armanpohjantahdenalla ja twiittaa: #pohjantähdenalla.

Myyrmannin räjähdyksen jälkiä siivonnut vahinkosaneeraaja muistelee hirveää näkyä pommituksen jälkeen: ”Absurdi sotatila”

Arman Alizad tutustuu Pohjantähden alla -dokumenttisarjassa vahinkosaneeraajan työhön, jossa kohtaa usein karuja tilanteita. Sebastian Eklund, L&T Korjausrakentaminen Oy:n työnjohtaja, muistelee Myyrmannin kauppakeskuksen räjähdyksen jälkiä. Vuonna 2002 vantaalaisen kauppakeskuksen aulassa räjähti hauleilla päällystetty kotitekoinen pommi, minkä seurauksena kuoli seitsemän ihmistä ja haavoittui 164. "Menimme sinne poliisien jälkeen. Se karmeus siellä alkoi pikkuhiljaa aukeamaan”, Eklund kertoo tapahtumista. "Piirrä minulle se kuva. Mitä näit, kun menit sinne?” Arman kysyy. "Absurdi, sotatila. Sellaista ei voi muualla kuin elokuvissa tai dokumenteissa nähdä. Se on jotain, mikä ei kuulu meidän ympäristöön tai normaalitilanteeseen”, Eklund miettii. ”Tehtiin viikkoja pitkiä työpäiviä. Kotona käytiin nukkumassa ja sitten tultiin taas tekemään, siis 24/7”, hän kertoo. Arman kysyy, millaista luonnetta vahinkosaneeraajan työ vaatii. ”Se vaatii avoimen luonteen ja sellaisen, että osaa ottaa ihmisen vastaan. Koska tilannehan on aina se, että jotain ikävää on tapahtunut”, Eklund vastaa. Arman Pohjantähden alla Nelosella ja Ruudussa tiistaina kello 22. Seuraa ohjelmaa Facebookissa: @armanpohjantahdenalla ja twiittaa: #pohjantähdenalla.

Nämä ihmiskohtalot järkyttivät ammattilaisiakin – Maunulan muumio makasi kuusi vuotta kuolleena kodissaan: ”Kukaan ei kaipaa”

Tämän viikon Arman Pohjantähden alla -jaksossa Arman Alizad tutustuu vahinkosaneeraajan työhön. Työnkuvaan kuuluu sellaisten asuntojen kunnostus, joissa on sattunut esimerkiksi tulipalo tai kuolemantapaus.

”Ihmisiä kuolee asuntoihinsa jatkuvasti. Käymme Helsingissä vuosittain 800-900 kuolinpaikalla ja suurin osa näistä tapahtuu asunnoissa”, rikoskomisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisista kertoo.

Asuntoonsa kuolleen ihmisen löytäminen voi kestää kauan, jos vainajalla ei ole lähipiiriä kaipaamassa.

”Onhan meillä tapahtumia, joissa ihminen on ollut vuosia kuolleena asunnossa. Ei ole harvinaista olla kuukausia, mutta yleensä vainaja löytyy muutaman viikon kuluessa, vaikka on yksinäinen ja vähän kauempanakin”, Kruskopf sanoo.

Rikoskomisario kertoo, että yksin kuolleiden asunnot ovat usein surullisen karussa kunnossa.

”Päihteiden käyttö ja lääkeaineet näyttelevät isoa osaa näissä tapauksissa. Tupakan tumppeja vuosikausien ajalta, satoja tölkkejä alkoholia, vuodevaatteet pesemättöminä vuosia, hellat täynnä jätöksiä... Välillä hämmästelee, miten eristäytynyttä elämää joku ihminen voi vuosikausia elää”, Kruskopf miettii.

Yksi järkyttävimpiä ihmiskohtaloita on ollut Maunulan muumiona tunnettu tapaus, jossa asuntoonsa menehtynyt mies löytyi oltuaan kuolleena kuusi vuotta.

”Yksinäinen mies oli elellyt eristäytyneenä, kaikki yhteiskunnan järjestelmät hoitivat maksut ja vuokrat, niin kukaan ei kiinnittänyt mitään huomiota. Kun tällaisia tapauksia tulee julkisuuteen, aina käydään tämä sama keskustelu, että kuinka ihminen voi hävitä kaikista sosiaalisista verkostoista”, Kruskopf sanoo.

”Hän on ollut yksinäinen. Ei sukulaisia, ei kavereita”, Arman miettii.

”Kukaan ei kaipaa. Kyllä kannattaa pitää sosiaalisista verkostoista huolta koko elämän ajan”, Kruskopf painottaa.

Arman Pohjantähden alla Nelosella ja Ruudussa tiistaina kello 22. Seuraa ohjelmaa Facebookissa: @armanpohjantahdenalla ja twiittaa: #pohjantähdenalla.

Tiesitkö, miten tärkeä syy lentokoneesi myöhästymisen taustalla on? ”Kiireen ei anneta koskaan vaikuttaa”

Tämän viikon Arman Pohjantähden alla -jaksossa Arman pääsee kiitoradalle ja lentokoneen ohjaamoon seuraamaan lentokonemekaanikon työtä.

Jaksossa lentokonemekaanikko Jussi Kattelus kertoo, millaista ammattitaitoa, tekniikkaa ja organisointia vaaditaan lentoliikenteen ja -turvallisuuden ylläpitämiseen.

Maintenance Control Center eli MCC pitää huolta siitä, että lennot sujuvat suunnitellusti ja lentokoneet pysyvät lentokelpoisina.

"Tilanteet ovat aikataulupaineisia. Tämä on kokonaisuuden hallintaa. Harvoin meillä on tilannetta, että olemme pulassa. Sitten vain järkkäämme maa-aikaa koneelle", maintenance control duty manager Jukka Puotiniemi kertoo.

Tiedonkulku on erityisen tärkeää, koska myös muut ammattiryhmät, kuten siivoojat ja catering sopeuttavat aikataulujaan, jos kone ei ole valmiina.

Armania kiinnostaa, pelottaako vastuu koskaan Jussia. Hän tarkistaa, että kone on kunnossa lähteäkseen taas taivaalle.

"Paljon sitä tulee mietittyä, mutta meillä on selvät pykälät, minkä mukaan toimitaan. Ei jää muistin varaan mitään. Se kuvio on niin hiottu", Jussi selvittää.

"Kiireen ei anneta koskaan vaikuttaa. Jos kone myöhästyy, niin se myöhästyy ja sille on aina syynsä. Kaikki ymmärtävät töissä, että pitää antaa työrauha, eikä kukaan hoputa”, Jussi kertoo.

Arman Pohjantähden alla Nelosella ja Ruudussa tiistaina kello 22. Seuraa ohjelmaa Facebookissa: @armanpohjantahdenalla ja twiittaa: #pohjantähdenalla.